2015. augusztus 18. 14:14 - BEszósz Manufaktúra

A bemutatkozás!

unnamed_1.jpgSzeretettel köszöntök mindenkit, aki nekiveselkedett, hogy elolvassa ezt az írást, amiről még nem garantálom hogy  rövid lesz. Mi egy debreceni pár vagyunk és közös agyszüleményünk volt, hogy csináljunk együtt csípős "cuccokat"  Enci egy konyhaművész! Mindent ismer, amiről nekem megismerkedésünk előtt fogalmam se volt, hogy létezik. Nagyjából Ő ugyanezt mondta rám a csilikkel kapcsolatban. Tudta, hogy van több féle, de hogy több ezer és hogy ilyen erősségekben arról lövése se volt. Az alábbi képen 73 fajta paprika látható. (netes kép, remélem közel hasonlót tudok csinálni a szüret után)

73-types.gifElkezdtünk különböző szószokat kikísérletezni. A felhozatal az első évben nem volt valami bő. kb 5 tő paprikából kellett dolgozni, ami valljuk be nem túl sok. Az meg volt csinálva őrleménynek, így a felhasználási kör is kicsit beszűkült, de szerencsére semmi nem romlott ránk. Akkor csináltunk sárga paradicsomból chutney-t egy kis sárga habaneroval is. A RemakeMű nevü chutneynk annyira jól sikerült, hogy a mai napig csináljuk és fogyasztjuk.10636198_288158061372753_3870133162397625586_n.jpg

Sajnos az abban az évben termett paprika bőven nem elégítette ki az igényeinkte, ezért a tavalyi évben már sokkal több tővel el tudtunk indulni, és ha olyanunk volt fagyasztottunk csilit. Sikerült egy olyan mennyiséget termelnünk otthon, ami nagyjából a következő szüretig kielégítette az igényeket. Mi nem vagyunk se őstermelők, se kertész zsenik. Magunknak csináljuk. Magunkat szórakoztatjuk vele. De a visszajelzések, amit a "kóstolói csapatunk" mond és széles körben ódákat zeng a csilinkröl arra bíztat, hogy előbb utóbb legalizálni kéne ezt és egy kistermelői papírral kimenjünk a piacokra és a hobbinkból próbáljunk egy kis pénzt szerezni, hiszen a csili, amit termelünk és imádunk hátha más embernek is kinyitja a szemét, hogy nem csak a bajszát kalapjában pödörgető bácsis minden multiban megkapható nagyon sós paprikakrém van ebben az országban, hanem igenis vannak olyan magyar termelők akiknek egy 40 g os kréme felér mint erőben, mint ízben egy vödörnyivel a fent említett darált paprika krémből. A következő kép kicsit régebbi. Azóta az otthoni gyűjteményem kicsit bővült és szerencsére magyar csilitermelők termékeivel, akikről kicsit később, ha az időm engedi fogok írni. Legalábbis az általam begyűjtött műremekekről.10947342_340893466099212_8507798950992180333_n.jpgA terméklistánk folyamatosan bővül és egyszer talán eljutunk oda, hogy vásárolni is fogtok majd tőlünk. Addig viszont marad a kóstolás, amire rövidesen szeretnék egy kisebb eseményt, de mindent a maga idejében és persze csak a szüret után. Röviden egyenlőre ennyit szerettem volna veletek megosztani és tengermély tiszteletem hogy idáig elolvastad :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszoszmanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr37715326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása