2016. július 27. 11:27 - BEszósz Manufaktúra

2016. 2. bejelentkezés. A fólia áll, a mérgek érnek

5.JPGIsmét eltelt egy negyedév. Megpróbálom összefoglalni mi is történt velünk röviden.

Fólia építés projekt.
mit is mondjak... nem volt egyszerű de sikerült. mondjuk azt hogy nagyjából 0 szakértelemmel faterral nekikezdtünk hogy a mi elképzelésünk szerint megcsináljuk a sátrat.  a tavalyi helyet kipucoltuk Encivel és elkezdtünk számolgatni hogy hogyan s mint legyen. Honnan lesz váz? Csinálunk? Veszünk? 
Jöttek az ötletek és a lehetőségek és úgy döntöttünk hogy veszünk. hiszen majdhogynem kihagyhatatlan ajánlatot kaptunk. Bár volt vele meló rendesen.img_20160313_124037_1.jpgDe szépen lassan sok munkával csak összeállt.85 négyzetméter csilimenyország. Elmondhatom magamról hogy életemben először egyedül betonoztam. Fater nagyon sokat segített. Ám külső tanácsokra is szükség volt a végső sikerhez.Eközben a palánták is szépen nőttek. Öten voltunk itt mikor húztuk a fóliát. amint elkezdtük, egyből a gyönyörű szélcsendes napból olyan viharos szél lett, hogy elkezdte emelgetni az embereket.Dacolva az elemekkel sikerült felhúzni .  2.jpg
3.jpg
ezután már csak a csepegtető szalag és az öntözés megoldása volt hátra. De a fólia szélben való felhúzása után ez smafu volt. Május másodikán úgy döntöttünk hogy itt az ideje a palántákat a végső helyükre tenni és bízni hogy jó idő lesz.

Ami még májusban nem segített minket júniusban pedig a folyamatos esőzés miatt a szabadföldi állomány nagyon lemaradt a fóliában szépen terebélyesedő csilidzsungeltöl.4.jpg
(megjegyzés. idén is túl sűrűn ültettünk.)  hétről hétre nőttek mintha nyújtanánk őket. pedig annyi volt a trükk hogy nem csak rengeteg szeretetet és törődést kaptak hanem tápot is rendesen. Így közeledve az augusztushoz már rengeteg érett és félérett termés van a sátorban. Carolina Bhutlah Moruga. 7 pot haba csoki és egy kis jalapeno. 
Ha minden úgy alakul ahogy tervezzük sokkal átláthatóbb termékpalettával jelentkezünk idén. A régi ízek mellett lesz egy két igazán erős újdonság is. de ne aggódjatok a Kígyómarás marad :) A Nagymarosi csípősfesztiválon is kint leszünk ha sikerül addig mindent legyártani amit tervezünk. Továbbra is várunk szeretettel mindenkit aki meg szeretné nézni a BEszósz farmot. keressetek nyugodtan. a bejegyzés végére pedig egy pár kép hogy hogy áll jelenleg az állomány. Illetve mennyit nőttek a "drágaszágok"

Remélem mindenkinek tetszik amit csinálunk és hatással vagyunk az ízlelőbimbóitokra :)6.JPG

 

Szólj hozzá!
2016. február 04. 15:58 - BEszósz Manufaktúra

2016. első bejelentkezés

Boldog új évet kívánunk mindenkinek aki olvassa a kis blogunkat!


Ez a 2016. évi első bejelentkezésünk! Ez lesz az első olyan évünk ahol már a nyílt piacra is kimerészkedünk és nem csak ismerősök és ismerősök ismerősei örülhetnek a finomabbnál finomabb csípősségeknek. Ami annyit jelent hogy megvan a kistermelői engedélyünk (juhúúúúú) és még maradt egy pár üveg szinte mindenböl úgyhogy hajrá hajrá :) img_2414.JPGMint minden év végét és éve elejét ezt is a tervezéssel töltjük. Az első lépés a jó minőségü magok beszerzése. A tavalyiból tanulva. Ugye emlékeztek még a kínai magokra? Nos azok annyira nem azok lettek aminek terveztük hogy 3 ládányi szárad a pincében és nincs kedvem hozzányúlni mert haragszom rájuk. Pörköltbe talán jó lesz színezni.fullsizerender-4.jpgA magokat Gabkó Gabitól is szereztem azokon felül amit itthon bontottam.
Caroline reaper, piros moruga, 7 pot brainstrain és trinidad scorpion és persze a brown bhutlah. Ők fogják kitenni az armada nagyját. De természetesen idén is helyet kap a Haba csoki és a red savina. Az Aji barackos íze tavaly elvarázsolt ezért idén többet teszünk belőle és önálló szószt építünk rá. Még abból is van pár üveg. Dorset naga és naga jolokia is lesz szóval nem féltem az idei termést sem. Fenevad Szatmári Gergelytöl pedig véééégre lett Fatalii nk, egy jó adag butch taylor és az ebony giant. Neki ezúton is gratulálunk a kis fenevadhoz :) jó egészséget és boldogságot nekik!
A magok földbe kerültek január közepén 2 stádiumban. A képen a később elrakott kisérleti látható.
fullsizerender.jpg
Nekik építettem az öregemmel egy kis kalodát polikarbonátból. Nagyon kíváncsiak vagyunk hogy a tavalyihoz képest mit mutat. jelentem egy hónap előnyben vagyunk szóval nagyon remélem hogy nem késői szüret lesz mint 2015 ben. Tervek szerint a magasabb páratartalom jelentős változást hoz. Továbbá a kókusztéglát is kipróbáltuk és versenyeztetjük a sima palántaföldel :)img_2489.JPG

A Kistermelővé válás megkövetelte tőlünk az új cimke tervezését és kibővítését. Ezt sikerrel vettük és én elégedett vagyok a végeredménnyel :) Viszont a címkék itthoni nyomtatása gazdaságtalannak bizonyúlt ezért kerestem egy helyet ahol megoldják a gondjainkat.  A debreceni Kreatív műhely nagyon gyorsan és jól dolgozik. úgyhogy ez a gond is kipipálva. 

Na de az idei legnagyobb projekt egy fólia építése. Megpróbáljuk a pénztárcánkhoz mérten családi segítséggel de mindenképp önerőböl felállítani a közel 100 négyzetméteres fóliasátrat. A terveim szerint ott is minden lépésrről lépésre dokumentálva lesz és egy önálló blogbejegyzés lesz belőle. 
Kívánjatok sok sikert mert a mi sikerünkel titeket is tűzbe hozunk :)beszosz_ures.bmp

Szólj hozzá!
2015. augusztus 20. 10:07 - BEszósz Manufaktúra

A farmocskáról. Röviden

11214375_424875924367632_3979640871491996929_n.jpgSzeretném nektek bemutatni, hogy mi hogy és milyen módon próbáljuk megvalósítani az elképzeléseinket 2015-ben. Tanulva a tavalyi évből, próbálunk nagyobb területet szerezni, ami szerencsére sikerült is. De kezdjük az elején:

A családi fólia. Egy 2,5 x 5-m es fólia van otthon a kiskertben, melynek évek alatt sikerült elérnem, hogy a harmada már csak csili. Természetesen minden évben ide kerülnek a garantáltan csííííípős világbajnokok. A fóliában millió alatti csili nincs, csak ha valami homokszem kerül a gépezetbe. Hozzáteszem eddig minden évben került egy két nem oda való paprika sajnos. A fólia évek óta úgy van, ahogy ki van találva :D a jobb oldalán TV paprika és társaik. Kápia, pritamin. Középen a paradicsom és az uborka uralkodik. Mellette kap helyet az én 30 tő csilipaprikám. Befér ennyi, hogyha sűrűn rakom. Idén a bhutlah mellett a kaszás van még bent, és egy tő kis red savina is helyet kapott, mert szeretem az ízét, és abból mi hamarabb enni is szerettem volna :) img_1279.jpgA fólia mellett van egy  3 m x 6-m es rész. Ott többnyire a paradicsomok uralkodnak. És itt került az első, de nem a legfájóbb homokszem a gépezetbe. Sárga paradicsom helyett ökörszív. Igazábóol nagyon nem bánom, mert elég hálás fajta :) de nem vele volt tervezve. Mellette sárga és piros koktélparadicsom van még 13-13 tövön és egy kis peter pepper, mert szeretjük és vicces :)para.jpgÉvekig ennyi területem volt, és ennyi helyen kellett kielégítenni a családi csiliigényt. Ahol idén paradicsom van... hmmm... gondoljátok, hogy a drága helyet elpocsékolnánk paradicsomra? :D Szeretjük a paradicsomot, de ha dönteni kell, akkor a csili a nyerő.

Édesapámnak jött egy nagyszerű ötlete. Mi ikerházban lakunk ahol az udvar közös, és régen kertek voltak azon a részen.. szép hosszú kertek :) A szomszédunk arra használja a kertet.. hooogy... igazából semmire :) A mi csirkéink futkároznak benne :) Évek óta gondoskodnak a trágyázásról, és had ne mondjam, hogy a kikapált gazt se nagyon kell összeszednem :) Úgyhogy jött a nagy kérdés: "Használhatom a kertedet hogy csilit neveljek benne?" A válaszmeglepően és nemes egyszerüséggel csak ennyi volt: "Igen csináld!"

Na akkor lássuk... kinéztem magamnak egy 6.50 x 6.50-es részt, hogy az jó lesz. Körbe kell keríteni... betonháló jó lesz az ideiglenes kerítésnek, hátha a csirkék se repülnek be. Az oszlopokat leástuk és jöhetett a körbekerítés. Meg is volt relatív egyszerüen. 

Az öntözés egy csepegtető csöves rendszer lett. Kicsit messze van a tartály, úgyhogy más megoldás nem nagyon volt. A végeredménnyel én elégedett vagyok. Befért 168 tő. Az itt fejlődő paprikákról kicsit később írok, ha szépek és érettek lesznek. :)11231810_411040379084520_622578770600452916_n.jpg

Szólj hozzá!
2015. augusztus 18. 14:14 - BEszósz Manufaktúra

A bemutatkozás!

unnamed_1.jpgSzeretettel köszöntök mindenkit, aki nekiveselkedett, hogy elolvassa ezt az írást, amiről még nem garantálom hogy  rövid lesz. Mi egy debreceni pár vagyunk és közös agyszüleményünk volt, hogy csináljunk együtt csípős "cuccokat"  Enci egy konyhaművész! Mindent ismer, amiről nekem megismerkedésünk előtt fogalmam se volt, hogy létezik. Nagyjából Ő ugyanezt mondta rám a csilikkel kapcsolatban. Tudta, hogy van több féle, de hogy több ezer és hogy ilyen erősségekben arról lövése se volt. Az alábbi képen 73 fajta paprika látható. (netes kép, remélem közel hasonlót tudok csinálni a szüret után)

73-types.gifElkezdtünk különböző szószokat kikísérletezni. A felhozatal az első évben nem volt valami bő. kb 5 tő paprikából kellett dolgozni, ami valljuk be nem túl sok. Az meg volt csinálva őrleménynek, így a felhasználási kör is kicsit beszűkült, de szerencsére semmi nem romlott ránk. Akkor csináltunk sárga paradicsomból chutney-t egy kis sárga habaneroval is. A RemakeMű nevü chutneynk annyira jól sikerült, hogy a mai napig csináljuk és fogyasztjuk.10636198_288158061372753_3870133162397625586_n.jpg

Sajnos az abban az évben termett paprika bőven nem elégítette ki az igényeinkte, ezért a tavalyi évben már sokkal több tővel el tudtunk indulni, és ha olyanunk volt fagyasztottunk csilit. Sikerült egy olyan mennyiséget termelnünk otthon, ami nagyjából a következő szüretig kielégítette az igényeket. Mi nem vagyunk se őstermelők, se kertész zsenik. Magunknak csináljuk. Magunkat szórakoztatjuk vele. De a visszajelzések, amit a "kóstolói csapatunk" mond és széles körben ódákat zeng a csilinkröl arra bíztat, hogy előbb utóbb legalizálni kéne ezt és egy kistermelői papírral kimenjünk a piacokra és a hobbinkból próbáljunk egy kis pénzt szerezni, hiszen a csili, amit termelünk és imádunk hátha más embernek is kinyitja a szemét, hogy nem csak a bajszát kalapjában pödörgető bácsis minden multiban megkapható nagyon sós paprikakrém van ebben az országban, hanem igenis vannak olyan magyar termelők akiknek egy 40 g os kréme felér mint erőben, mint ízben egy vödörnyivel a fent említett darált paprika krémből. A következő kép kicsit régebbi. Azóta az otthoni gyűjteményem kicsit bővült és szerencsére magyar csilitermelők termékeivel, akikről kicsit később, ha az időm engedi fogok írni. Legalábbis az általam begyűjtött műremekekről.10947342_340893466099212_8507798950992180333_n.jpgA terméklistánk folyamatosan bővül és egyszer talán eljutunk oda, hogy vásárolni is fogtok majd tőlünk. Addig viszont marad a kóstolás, amire rövidesen szeretnék egy kisebb eseményt, de mindent a maga idejében és persze csak a szüret után. Röviden egyenlőre ennyit szerettem volna veletek megosztani és tengermély tiszteletem hogy idáig elolvastad :)

 

Szólj hozzá!
2015. augusztus 18. 13:16 - BEszósz Manufaktúra

Na akkor lássuk a medvét (nem lesz medve)

Igazából sose tartottam magam bőbeszédűnek és jó írónak, de azért megpróbálkozok egy kis blog indításával. Teszt jelleggel első alkalommal feltöltök egy képet, melyen sorba látható egy pár igazán bitangosnak mondható csili. A tornasor balról jobbra
- Habanero chocolate SHU :  300.000 ~ 425.000

- Habanero Red savina   SHU:  ~  577.000

-Trinidad Scorpion Yellow SHU  ~  1.000.000

-Trinidad Scorpion Red  SHU  ~  1.200.000

-Brown Bhutlah SLP  SHU  ~  1.500.000

 16984_431437597044798_3753954152270954742_n.jpg

Szólj hozzá!